Olej laurowy dla zdrowia i urody

Liść laurowy jest znaną i popularną przyprawą, zajmuje szczególne miejsce w kuchni. Jednak niewiele osób wie, że oprócz przygotowywania różnych potraw, liście tego śródziemnomorskiego drzewa są wykorzystywane do wielu celów leczniczych. Z tych liści można przygotować olej laurowy, który jest magazynem substancji leczniczych: ten cudowny produkt poprawia krążenie krwi w tkankach organizmu, ponieważ jest używany do pielęgnacji skóry i włosów, a także pomaga w prawidłowej pracy wątroby, nerek i pęcherzyka żółciowego.

Olej laurowy dla zdrowia

Właściwości zdrowotne oleju laurowego są wielopłaszczyznowe i opierają się głównie na działaniu przeciwdrobnoustrojowym i przeciwbakteryjnym. Ponadto olej może:

  • Uwolnić od skurczów i bólu które powodują
  • Zredukować ból głowy
  • Uspokoić układ nerwowy
  • Poprawić ogólny stan organizmu
  • Pobudzić aktywność umysłową.

I nadal pachnący produkt doskonale odstrasza irytujące owady, co jest również bardzo przydatne dla zdrowia. Olej z liści laurowych sprawdził się w leczeniu żylaków i chorób stawów. Łagodzi stany zapalne węzłów chłonnych, z powodzeniem jest stosowany w leczeniu chorób laryngologicznych, zwłaszcza ucha.

Ponadto olej laurowy, ma doskonałą właściwość do szybkiego obniżania temperatury. Pomoże on przy bólu żołądka i jelit, normalizuje pracę nerek i wątroby oraz poprawia apetyt. Aby znormalizować pęcherzyk żółciowy należy do szklanki jogurtu dodać kilka kropel oleju laurowego (najlepiej przed pójściem spać).

Olej laurowy świetnie nadaje się do zapobiegania chorobom. Ma zdolność zwiększania odporności na różne infekcje, co jest dobre, jeśli chodzi o wzmacnianie układu odpornościowego. W okresie letnim oraz jesiennym, kiedy aktywowane są przeziębienia i wirusy, olej z liści laurowych będzie doskonałym wsparciem, co pozwoli cieszyć się zdrowie. Można użyć oleju laurowego, aby zrobić balsam, który pomoże rozwiązać problemy skórne. Ten balsam bardzo skutecznie zwalcza trądzik.

Olej laurowy w kosmetologii

Właściwości antyseptyczne szlachetnego oleju laurowego znalazły zastosowanie w kosmetologii. Na jego bazie powstaje wiele produktów do pielęgnacji problematycznej i tłustej skóry. Linie produktów kosmetycznych do skóry mieszanej często zawierają ten składnik. Kosmetolodzy zalecają stosowanie oleju laurowego do pielęgnacji skóry, skłonnej do stanów zapalnych i trądziku.

Funkcje oleju laurowego:

  • Delikatnie oczyszcza skórę twarzy
  • Zmiękcza skórę
  • Usuwa sebum odtykając pory
  • Łagodzi podrażnienia, wspomaga gojenie zadrapań, skaleczeń i ran
  • Normalizuje procesy metaboliczne w skórze.

Olej laurowy zawiera różne rodzaje kwasów tłuszczowych, które regulują metabolizm lipidów. Dlatego jest stosowany w leczeniu niektórych chorób skóry: zapalenie skóry, wyprysk, łuszczyca. Ma niezwykle korzystny wpływ na każdą skórę. W tym na skórę głowy, co oznacza, że produkt pomoże w pielęgnacji włosów. Jego zdolność do dezynfekcji i wzmocnienia, zwiększenia krążenia krwi w tkankach jest bardzo przydatna do poprawy kondycji włosów.

Olej laurowy jest stosowany, jako środek pobudzający i wzmacniający, zapobiega powstawaniu łupieżu i eliminuje ten, który się pojawił. Przywraca strukturę martwych, zniszczonych, przetłuszczających się włosów. Wzmacnia mieszki włosowe, eliminując przyczynę wypadania włosów.

Jakie zastosowanie ma olej laurowy?

Liść laurowy to zioło o niezwykle dużym wachlarzu właściwości medycznych. Liście laurowe leczą dolegliwości trawienne, choroby dróg oddechowych oraz obniżają poziom cholesterolu. Napar z liści laurowych może być także wykorzystywany przy bólach reumatycznych jako wsparcie tradycyjnych form leczenia.

Liść laurowy?

Liście laurowe (liście bobkowe, bakałarz, bobkowe ziele) to osuszone liście drzewa laurowego (odmiennie wawrzyn szlachetny), jakie naturalnie występuje na południu Europy, w północnej Afryce oraz na zachodzie Azji. Teraz liście laurowe odnajdują zastosowanie głównie w kuchni jako przyprawa. Mało kto wie, iż mają niezliczone właściwości zdrowotne, co od dawna stosuje się w medycynie niekonwencjonalnej. Wywar i napar z liści laurowych jest wykorzystywany jako lek na stawy, oczyszczanie organizmu z trucizn, i chociażby na cukrzycę. Z kolei olejek z liści laurowych wspiera leczenie chorób skóry. Niegdyś liść laurowy miał również inne wykorzystanie – w czasach prehistorycznych tworzono z niego wieńce, jakie pokrywały głowy wieszczów, panów i laureatów igrzysk olimpijskich. Liść laurowy uznawano za swego typu amulet, jaki chronił ludzi przez rozmaitego typu nieszczęściami.

Olejek z liści laurowych (olej laurowy) – właściwości oraz wykorzystanie

Osoby zmagające się z reumatyzmem oraz artretyzmem prócz wyciągu z liści laurowych mogą wykorzystywać również olej oraz olejek laurowy do smarowania na bolące miejsca, ponieważ mają one właściwości rozgrzewające. Olej laurowy może pomóc osobom z trądzikiem – można go podawać go miejscowo, na pojedyncze wypryski. Udowodniono, iż olej wspiera leczenie ran oraz stanów zapalnych skóry. Olej powinny masować w głowę osoby, jakie skarżą się na łupież oraz wypadające włosy. Olejek przyspiesza pracę mieszków włosowych, pobudzając wzrost włosów. Olej laurowy sprawdzi się również do pielęgnacji słabych, delikatnych oraz rozdwajających się paznokci. Olejek z liści laurowych przejawia właściwości przeciwgrzybicze ze względu na zawartość składników, takich jak monoterpeny oraz seskwiterpeny, tłumaczą badacze z Brazylii na łamach “Archives of Oral Biology”. Ich zdaniem składniki te oddziałują na biosyntezę ściany komórkowej oraz przepuszczalność błony komórkowej drożdżaka C. albicans oraz w tenże sposób wywierają na niego negatywny wpływ. Z kolei badacze z Tunezji doszli do wniosku, iż olejek z liści laurowych przejawia właściwości antybakteryjne względem gronkowca złocistego. Przed zastosowaniem zamkniętą butelkę z olejem podgrzać w letniej wodzie, aby się roztopił. W wypadku używania na większy obszar skóry oraz włosy należy go połączyć z innym olejem bazowym. Poza tym nierekomendowane jest wykorzystywanie oleju laurowego u dzieci, gdyż może być dla nich zbyt silny oraz stworzyć reakcję alergiczną.

Do czego można wykorzystać olej laurowy?

Oleje pochodzenia roślinnego są obecnie wykorzystywane nie tylko w celach spożywczych. Tak samo jest z olejem laurowym. Kiedy szczególnie warto sięgnąć po ten produkt i dlaczego najlepiej jest kupować go w sklepach ze zdrową żywnością?

Właściwości oleju laurowego

Olej laurowy może być pozyskiwany zarówno z owoców, jak i z liści tej rośliny. Jest on znany przede wszystkim jako składnik mydła Aleppo. W zależności od zawartości oleju laurowego, mydło to może być stosowane do różnych problemów skórnych. Najczęściej wykorzystuje się je w przypadku zmian trądzikowych. Należy jednak pamiętać, że w przypadku wyjątkowo wrażliwej skóry należy nabyć mydło o mniejszej zawartości oleju, ponieważ ten może czasami działać drażniąco. Właściwość oleju laurowego na skórę to przede wszystkim działanie antybakteryjne. Jednak nie tylko dlatego warto stosować ten produkt.

Inne zastosowania oleju laurowego to:

  • masaż przeciwreumatyczny
  • inhalacje
  • wcierka na porost włosów – warto w tym celu rozcieńczyć go w bazowym oleju, takim jak na przykład oliwa z oliwek

Olej laurowy można stosować w przypadku masażu przeciwreumatycznego, ponieważ działa on rozgrzewająco. Podobne działanie będzie miała również wcierka. Dzięki pobudzeniu krążenia krwi możliwe jest lepsze odżywienie cebulek włosowych, a tym samym poprawa wzrostu włosów. Wcierkę warto stosować również wtedy gdy zauważy się nadmierne wypadanie włosów, które często bywa spowodowane ich niewłaściwym odżywieniem. Roztwór do inhalacji z dodatkiem oleju laurowego pomoże zwalczyć infekcje górnych dróg oddechowych, ponieważ sam olej jest uznawany za jeden z naturalnych antybiotyków. Z tego powodu ten preparat można zastosować również w przypadku opatrywania drobnych ran na skórze, pamiętając w takiej sytuacji, aby korzystać z oczyszczonego produktu dobrej jakości.

Czy olej laurowy można stosować wewnętrznie?

Warto pamiętać, że wywar z liści laurowych według medycyny alternatywnej jest w stanie poradzić sobie z rozpuszczaniem szczawianów. Trzeba jednak pamiętać o możliwych skutkach ubocznych takiej kuracji i zaprzestać stosowania, jeśli się one pojawią. Sam olej laurowy zazwyczaj nie jest zalecany do stosowania wewnętrznego.

Dlaczego warto kupować olej laurowy w sklepie ze zdrową żywnością?

Tak samo jak w przypadku innych naturalnych ekstraktów i produktów warto mieć pewność, że dany preparat został wytworzony w jak najbardziej naturalny sposób. To daje gwarancję, iż będzie on jednocześnie tak skuteczny, na ile jest to możliwe. W przypadku sklepu ze zdrową żywnością nadal należy zwracać uwagę na to, aby produkt posiadał odpowiednie certyfikaty, jednak zdecydowanie łatwiej jest tam znaleźć prawdziwie naturalny preparat.